Stiahnuť celú publikáciu: Inflačné činitele svetovej ekonomiky a opatrenia proti ich dopadom
Zo skúseností Kuby a Severnej Kórei možno vyvodiť niekoľko podstatných prvkov, ktoré determinujú poľnohospodárstvo v prostredí nedostatku uhľovodíkových palív. Pri pohľade na štruktúru spotreby energií v sektore zisťujeme, že energetická kríza postihuje hlavne produkciu hnojív, prevádzkové náklady mechanizmov a strojov, spotrebu energie na prepravu a zavlažovanie (McLaughin, 2000):
·
31% -
výroba anorganických hnojív
·
19% -
prevádzka poľných mechanizmov a strojov
·
16% -
preprava
·
13% -
zavlažovanie
·
8% - chov
dobytka
·
5% -
sušenie obilia
·
5% -
produkcia pesticídov
·
3% -
zvyšok
Citlivosť takéhoto prístupu na zmeny cien ropy bude mať v časoch
energetickej krízy vážny dopad na výživu obyvateľstva. Hnojivá predstavujú
v súčasnom systéme produkcie potravín esenciálny vstup do
poľnohospodárstva. Intenzívne využívané pôdy nie sú schopné samo obnovy živín. Tie
musia byť dodávané pôde z externého prostredia. Výroba syntetických hnojív
však predstavuje energeticky náročný proces a minerálne palivá sa
vyskytujú len na niektorých miestach na svete. Cena hnojív bude rásť kvôli
zvyšujúcim sa nákladom na ich produkciu a zvýšeniu nákladov na prepravu,
pretože len málo fariem sa nachádza v blízkosti ich producentov. Niektoré
musia byť distribuované na celosvetovom trhu. Napríklad, než bol v Nemecku
vyvinutý Haberov proces, dusičnan sodný sa ťažil skoro výhradne v Čílskych
baniach. Blokáda námornej prepravy čílskeho liadku vyvolávala napätie medzi
Nemeckom a Veľkou Britániou. S ohľadom na súčasné obmedzenia
produkcie určitých hnojív, ich producentskými krajinami, možno očakávať rast
konfliktov medzi štátmi, ktoré sa budú snažiť kontrolovať produkciu hnojív
a štátov, ktoré ich budú nevyhnutne potrebovať pre zabezpečenie výživy
svojho obyvateľstva. Alternatívou k intenzívnemu využívaniu hnojív je
aplikácia takých metód, postupov a organizácie produkcie, ktorá umožňuje
pôde prirodzenú obnovu živín a využívanie prírodných hnojív produkovaných
lokálne. Moderná spoločnosť produkuje pomerne veľké množstvo organického
odpadu, ktorý sa dá vrátiť do prirodzeného cyklu tvorby organickej hmoty
v pôde, bude preto musieť vzrásť podiel kompostovania organickej hmoty,
čím sa ušetria náklady za umelo dodávané živiny do pôdy. Zmení sa aj štruktúra
pestovaných plodín. Rôzne rastliny odčerpávajú z pôdy špecifické látky
a naopak poskytujú pôde látky iné. Polia sa preto stanú rozmanitejšími. Rastliny,
ktoré koexistujú na báze symbiózy, budú pestované spoločne. Zmení sa systém
rotácie plodín, väčšie plochy budú ponechané úhorom za účelom samo obnovy
živín. Systém pestovania s minimálnou aplikáciou hnojív bude vyžadovať
väčšie plochy.
Nedostatok ropy sa prejaví na cenách pohonných hmôt pre
poľnohospodárov. V súčasnosti sú v západných ekonomikách, kvôli
vysokým nákladom intenzívneho poľnohospodárstva farmárom, poskytované dotácie.
Takýto prístup je však dlhodobo neudržateľný. Nafta predstavuje v tomto
sektore ekonomiky jednu z popredných priamych nákladových položiek pre
poľnohospodárov. Mechanizácia zvýšila produktivitu, ale zároveň vytvorila
systém, ktorý je bez dostatočného množstva palív neúčinný. Menší počet ľudí
mohol, po jej zavedení, obhospodarovať rozsiahle plochy. V súčasnosti sme
svedkami, ako každé prudké zvýšenie cien palív vyvoláva protesty
poľnohospodárov a autodopravcov. Zníženie vyťaženosti mechanizmov na
farmách bude musieť byť nahradené prácou ľudí a zvierat. Rozsiahle plochy
monokultúr nie je možné efektívne obhospodarovať prostredníctvom energeticky
nenáročných metód. Pre vyťažené pracovné sily a zvieratá budú musieť byť
vytvorené nové kapacity a organizácia práce na poliach taktiež bude musieť
prejsť zmenami. Nevyhnutné je vytvorenie plôch na pestovanie potravy pre
zvieratá pracujúce na poliach. Problematika nedostatku palív taktiež zahŕňa
produkciu pohonných hmôt z biologických zdrojov. Vysoké ceny energií sa
budú niektoré vlády snažiť riešiť produkciou biopalív. Ako bolo prezentované,
ich produkcia nevyrieši problém nedostatku energií, kvôli nízkemu pomeru
energetických vstupov na ich produkciu a energiu, ktorú dokážu produkovať.
Rovnako zasiahnu aj do spotreby poľnohospodárskych komodít. Na jednu
energetickú jednotku investovanú do produkcie biodieselového paliva získame 1,3
novej jednotky. V súčasnosti je tento model produkcie energie nelogický
a s rastom cien potravín, vplyvom nedostatku palív, bude ich
produkcia drahšia. To znamená, že porastie cena vstupov do procesu produkcie
palív z potravín. V takom prípade sa na ich výrobu spotrebuje viac
energie, ako dokážu poskytnúť. Než si tento fakt zodpovedné orgány uvedomia,
svet môže prísť o cenné investície práve v časoch nedostatku
kapitálu. Využitie potravín na výrobu palív nie je riešením a bude počas
energetickej krízy nevyhnutné využívať prácu zvierat.
Vysoké náklady za palivá prinútia k zmenám aj model materiálových
tokov v globálnom systéme produkcie a distribúcie potravín. Súčasný
je rozprestretý naprieč celou planétou. Komoditné vstupy sú produkované na inom
mieste, ako sú spracované a na úplne inom bode planéty sú konzumované.
Veľké vzdialenosti, ktoré komodity a výrobky prekonávajú, zvyšujú
citlivosť takéhoto systému na ceny energetických vstupov. Niekoľkonásobné
zníženie dostupnosti palív, tak ako ho zažil Kubánsky trh, ovplyvnilo
distribúciu potravín naprieč štátom. V prípade, že obdobná situácia
postihne globálny trh, niektoré výroby sa stanú behom krátkeho času nedostupné.
Produkcia potravín, ich spracovanie a konzumenti budú musieť mať
k sebe čo najbližšie, aby mohol systém výživy obyvateľstva fungovať čo
najefektívnejšie. Súčasný systém, vďaka pomerne lacným palivám, umožnil
využitie lokálnych daností pre maximálnu efektivitu produkcie. Jednotlivé
komodity sa pestujú na miestach, kde sú pre nich najvhodnejšie podmienky a na
rozsiahlych plochách. Produkcia agrárnych oblastí zásobuje mestá
a aglomerácie vzdialené stovky a tisíce kilometrov. Na produkciu
cukrovej trstiny v Brazílii sa využívajú hnojivá dovezené z Afriky a na
zavlažovanie plantáží sa používajú pumpy, ktoré spaľujú benzín z ropy
produkovanej na Blízkom Východe. Vyrobený cukor sa exportuje do Belgicka, kde
sa z neho vytvoria produkty pre európsky, ruský a čínsky trh. Jednotlivé svetové regióny sú, vďaka svojim
špecifickým prírodným podmienkam a technologickej úrovni, využité
v procesoch produkcie potravín čo najefektívnejšie. S rastom cien
ropy nebude tento systém udržateľný. Produkty sa nielen že budú musieť pestovať
v blízkosti konzumentov, ale zároveň sa zmení aj štruktúra produkcie.
Rozmanitosť druhov nebude určovaná iba efektivitou produkcie, ale potrebami
miestneho trhu. Pre lokálny trh bude musieť byť zabezpečená pestrá produkcia
živín z lokálnych zdrojov. Rozsiahle lány monokultúr nahradia diverzifikované
farmy okolí miest. Vzrastie aj úroveň produkcie plodín v mestách. Voľné
mestské plochy a strešné záhrady sa budú využívať hlavne na pestovanie
nenáročných plodín a zeleniny.
Umelé zavlažovanie prispelo podstatnou mierou k rastu produktivity
svetovej poľnohospodárskej výroby v ére posledných desaťročí. Intenzívne
využívanie uhľovodíkových palív umožnilo zmeniť púšte na oázy. Vodné zdroje sú
v súčasnosti pod veľkým stresom. Vodu je nutné transportovať z čoraz
väčších hĺbok a vzdialeností, pre stále rastúcu svetovú populáciu. Každým
rokom sa preto bude musieť využiť viac energie na zavlažovanie, než rok
predošlý. V súčasnosti sa stretávajú v oblasti spotreby vody na
produkciu potravín dva trendy. Prvým je nárast požiadaviek na spotrebu vody
a tým aj na spotrebu energie a hrozba klesajúceho množstva dostupnej
energie. Tak, ako je moderné poľnohospodárstvo závislé od spotreby energie
v procese výroby hnojív, pohonu poľnohospodárskych strojov a prepravy
potravín na globálnej úrovni, je závislé aj od využitia vody na zavlažovanie.
Nedostatok energie znamená nedostatok vody. V prípade energetickej krízy,
pestovanie plodín a chov dobytka bude musieť prejsť zmenami aj
v oblasti zavlažovania. Zavlažovaná pôda sa podieľa na produkcii oveľa
väčšou mierou v porovnaní s pôdou nezavlažovanou. Výpadky distribúcie
vody na poliach spôsobia rozsiahle straty pre svetovú potravinovú produkciu.
Aby bola zachovaná možnosť zavlažovania, je nutné využiť v maximálnej
miere alternatívne zdroje energií na miestach, kde je možné tento typ
technológií aplikovať. Čerpadlá vody zo studní, pracujúce na veterný pohon
mechanickými zariadeniami, sú známe pomerne dlho. Problémom, pri využívaní
alternatívnych zdrojov energie, je ich závislosť od momentálneho počasia.
V časoch sucha, keď je možné získať vodu prostredníctvom čerpadiel
poháňaných slnečnou energiou, klesá hladina podzemnej vody a tým aj
spotreba produkovanej energie. Farmy preto budú musieť budovať rezervoáre na
skladovanie vody, v období dostatočných zrážok, použitím vetrom
a slnkom poháňaných čerpadiel a v časoch sucha ich využívať na
zavlažovanie. Taktiež zloženie pestovaných druhov bude musieť prejsť zmenami
smerom k odolnejším rastlinám. Renesanciou prejde aj systém terasovitého
pestovania, ktorý umožňuje vo väčšej miere zadržovať vlahu, než rozsiahle lány.
Šľachtenie nových druhov plodín po druhej svetovej vojne, ktoré
zabezpečovali vyššie výnosy, zvýšilo zároveň náklady na využívanie pesticídov.
Nové odrody boli účinnejšie, pretože menili slnečné svetlo a živiny na
väčšiu produkciu využitím rovnakej plochy. Ich nedostatkom však bola nižšia
odolnosť voči chorobám a škodcom. Monokultúrne pestovanie jedného druhu
plodiny na veľkých plochách nevýhody týchto odrôd ešte zvýraznilo. Choroby
a hmyz môžu zničiť úrodu celých regiónov. Najznámejším prípadom zlyhania
pestovania monokultúry je Veľký hlad, ktorý postihol Írsko medzi rokmi 1845 až
1852. Pestovaním zemiakov írski farmári vyprodukovali trikrát viac jedla, ako
pestovaním obilia. Veľkostatkári zaviedli chov dobytka pre britský trh, čím
bolo obyvateľstvo prinútené živiť sa na malých poliach, na ktorých sa pestovali
prevažne zemiaky. Nákaza zemiakov však zničila úrodu niekoľko rokov po sebe.
Veľký hlad spôsobil smrť 750 000 ľudí a prinútil dva milióny
k emigrácii (Mintz, 2007). V prírodných ekosystémoch exituje
prirodzená konkurencia rôznych druhov na úrovní baktérií, húb, rastlín aj
živočíchov. Narušením týchto ekosystémov jednotvárnymi monokultúrami táto
diverzita zaniká. Choroby a hmyz strácajú svojich konkurentov a predátorov.
Do poľnohospodárskych procesov bude musieť byť, v prípade energetickej
krízy, vrátená biodiverzita. Farmy v ére nedostatku uhľovodíkových zdrojov
budú musieť využívať prirodzenú konkurenciu druhov, symbiózu a sily
prírody vo svoj prospech a nie s nimi bojovať. Stúpne taktiež
využívanie pesticídov produkovaných z biologických materiálov
a využitie druhov rastlín, ktoré sú odolné voči škodcom, chorobám
a klimatickým zmenám.
Porovnanie charakteristík hospodárenia energeticky intenzívneho
a hospodárenia s nízkymi energetickými vstupmi je znázornené
v tabuľke 6:
Tabuľka 6, Zdroj: Autor
Oblasť
|
Charakteristiky energeticky
intenzívneho hospodárenia
|
Charakteristiky
nízko-energetického hospodárenia
|
Hnojivá
|
· energeticky náročná výroba
· vyrábané chemicky
|
· využitie prírodných hnojív
· zvýšená rotácia plodín
· samoobnova pôdy
· využitie väčších plôch na pestovanie
|
Pohonné látky pre mechanizmy
|
· veľké a energeticky náročné mechanizmy
· obrábanie veľkých plôch malým počtom ľudí
· organizácia práce zameraná na techniku
|
· využitie práce ľudí a zvierat
· diverzifikované malé farmy
· organizácia práce riadená prírodnými
elementmi a prirodzenými charakteristikami plodín
|
Pohonné látky pre prepravcov
|
· preprava potravín na veľké vzdialenosti
|
· lokálna produkcia aj spotreba
· mnoho menších fariem v okolí miest
|
Zavlažovanie
|
· energeticky intenzívne zavlažovanie
· preprava vody na veľké vzdialenosti
|
· využitie terénu a miestnych zdrojov na
zavlažovanie
· aplikácia obnoviteľných zdrojov energie pri
zavlažovaní
· vytváranie rezervoárov vody pre suché
obdobia
|
Pesticídy
|
· vyrábané chemicky
· závislosť produkcie na spotrebe pesticídov
|
· pestovanie odolných druhov plodín
· využitie prirodzenej konkurencie druhov v ekosystémoch,
pre zamedzenie šíreniu chorôb a škodcov
· používanie biopesticídov
|
Výskum
|
· orientovaný na technologicky a energeticky
náročné riešenia
· využitie chemikálií
|
· orientovaný na udržateľnosť, uchovávanie
a obnovu živín v pôde
· aplikácia organického pestovania
a permakultúry
· aplikácia vedeckého výskumu v oblasti
tradičných metód pestovania
· zameraný na tvorbu nízko energetických diét
pre zabezpečenie výživy obyvateľstva
|
Obraz nízko-energetického modelu produkcie potravín
V časoch energetickej krízy sa štáty nebudú môcť spoľahnúť na
zaužívaný spôsob produkcie potravín. Nízko-energetický model produkcie dokáže
zabezpečiť dostatočný prísun kalórií a pestrosť stravy, blížiaci sa
súčasnej diéte. Strava bude menej náročná na živočíšne bielkoviny
a pravdepodobne aj na obilniny, ktoré spotrebujú mnoho vody na
zavlažovanie. Vzrastie podiel ovocia a zeleniny. Mestá budú zásobované
potravinami z mnohých fariem produkujúcich potraviny v blízkom okolí.
Pravdepodobne bude zaznamenaný odliv ľudí z miest, do dedín. Nízko-energetický
model bude vyžadovať vyťaženie väčšieho množstva pracovnej sily, ako
v súčasnosti a platy v poľnohospodárstve stúpnu. Celková plocha
obhospodarovanej pôdy narastie, pretože sa budú využívať odolnejšie druhy
plodín, väčšia plocha sa ponechá úhorom. Rovnako sa bude musieť vyčleniť plocha
na pastvu dobytka pracujúceho na farmách.
Vzrastie úrodnosť pôdy vďaka využívaniu metód permakultúry
a organického pestovania, vzrastie podiel hnojív vytvorených
z organického materiálu. Zvýši sa podiel výdavkov domácností za potraviny.
Obyvateľstvo bude časť svojej spotreby produkovať, na malých záhradkách, v
dedinách aj v mestách. Taktiež sa bude väčšou mierou podieľať na
kompostovaní organických zvyškov. Vzrastie rozmanitosť produkcie fariem. Farmy
sa zmenia na komplexné systémy spolupracujúcich druhov od pôdnych organizmov,
cez rastliny, živočíchy až po človeka. Farmári budú skôr koordinátori tohto
prirodzeného systému, než producenti komodít. Taktiež bude potlačený princíp
maximalizácie zisku na úkor obnoviteľnosti. Farmári si nebudú môcť dovoliť
vyčerpať pôdu, pod úroveň zabezpečujúcu stabilnú produkciu. Bude nevyhnutné odstrániť
komplexný reťazec distribúcie, producenti a konzumenti budú mať
k sebe oveľa bližšie. Organickým pestovaním, zvýšeným podielov
vegetariánskej diéty a poklesom spotreby tukov, sa obmedzia civilizačné
choroby. V súčasnosti srdcovocievne ochorenia, diabetes a iné
dôsledky moderného životného štýlu zaťažujú zdravotnícke systémy, ktoré sa
s rastom priemerného veku obyvateľstva v západných ekonomikách
dostali na hranicu udržateľnosti.
V prípade výskytu globálnej energetickej krízy sa štáty rozdelia
do troch kategórií. Za prvé to budú štáty, ktoré budú vlastniť dostatok vstupov
do hospodárstva. Štáty, ktoré majú dostatok energetických zdrojov, kvalitnú
pôdu, vhodné podnebie a zásoby vody, budú môcť pokračovať v procese
intenzívnej produkcie potravín. Tieto štáty budú mať konkurenčnú výhodu
a budú hlavní producenti potravín, za ktoré budú získavať veľké obchodné
prebytky. Krajiny, ktoré si nebudú môcť dovoliť luxus súčasného systému
produkcie, budú musieť nakupovať drahé potraviny na medzinárodnom trhu. Po
druhé, to budú krajiny, ktoré v reakcii na energetickú krízu aplikujú
energeticky intenzívne procesy. Príklad Severnej Kórei dokazuje, že
intenzívnejšia aplikácia toho, čo v nových podmienkach nefunguje, môže
narobiť veľké škody. Tento prístup znehodnotí investovaný kapitál
a v dôsledku situáciu zhorší. Po tretie sú to krajiny, ktoré pojmú
produkciu potravín a ich spotrebu, ako komplexný systém výmeny živín v
ekonomike. Do tretej skupiny teda budú patriť krajiny, ktoré budú vytvárať
dlhodobo udržateľné systémy produkcie a spotreby potravín. Tak, ako
lokálny ekosystém, aj globálny ekosystém funguje na rovnakých princípoch. Nie
je z neho možné dlhodobo získavať viac energie a živín, ako je systém
schopný dlhodobo produkovať bez externých zásahov. Ak sa systém vyčerpáva
rýchlejšie, než je schopný sa obnovovať, po čase skolabuje.
Na príklade Kuby bolo prezentované, že v procese transformácie
poľnohospodárstva budú znalosti dôležitejšie, ako technické prostriedky.
Moderné technológie v súčasnosti vyžadujú mnoho energie a náhradných
dielov a práve tie budú v ére nedostatku energií najviac deficitné.
Odborne vzdelané ľudské zdroje, príprava poľnohospodárov a ich znalosti
špecifík lokálnych ekosystémov a know how z oblasti organického pestovania,
budú rozhodovať o plynulosti prechodu ekonomík na energeticky menej
intenzívne alternatívy. Dôležitá je taktiež koordinácia obyvateľstva
s orgánmi verejnej správy a samosprávy v tomto procese.
Decentralizácia pôdohospodárstva bude vyžadovať samoorganizáciu obyvateľstva na
miestnej úrovni. Malé pozemky, na ktorých budú ľudia ochotní produkovať
potraviny pre mestá by mali byť poskytované obyvateľstvu zdarma alebo za
výhodné ceny. Je dôležité zabrániť koncentrácii poľnohospodárskej produkcie na
lokálnej úrovni v rámci malého počtu majiteľov. Monopolizácia lokálnych
trhov, korupcia a čierny trh budú spôsobovať nepokoje a môžu, na
lokálnych úrovniach, zmariť proces transformácie. Štát by mal slúžiť
v tomto procese ako koordinátor, poskytovať know how, odborné zázemie
a lacný kapitál všetkým, ktorí budú mať záujem produkovať. Úspešné
politiky sa budú odvíjať od charakteru miestnych ekosystémov. Preto by mal štát
v plnej miere podporovať kreativitu miestnych obyvateľov v procese
hľadania riešení v prípade vypuknutia potravinovej krízy.
Pokračovať na ďalšej kapitole: Proces reorientácie poľnohospodárskej produkcie v prípade nedostatku energetických surovín
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára