streda 2. januára 2013

Publikácia INFLAČNÉ ČINITELE SVETOVEJ EKONOMIKY (...a opatrenia proti ich dopadom) voľne dostupná



INFLAČNÉ ČINITELE SVETOVEJ

EKONOMIKY 

(...a opatrenia proti ich dopadom)

Stiahnuť celú publikáciu: Inflačné činitele svetovej ekonomiky a opatrenia proti ich dopadom

 

Žilinská univerzita v Žiline

Fakulta špeciálneho inžinierstva

Katedra krízového manažmentu



Komplexné spracovanie problematiky budúceho vývoja svetovej ekonomiky. Materiál na CD

obsahuje:

  • Nárast potrieb zdrojov pre vývoj svetovej ekonomiky
  • Prehľad súčasného stavu a problémov vývoja svetovej ekonomiky
  • Aktuálnosť energetickej krízy vo svete
  • Možné scenáre vývoja a priebeh nastupujúcej svetovej potravinovej krízy
  • Závery vyplývajúce zo štúdie
  
Autor: Ing. Marek Kučák

Žilina, 2012

Recenzent:   doc. Mgr. RSDr. Vladimír Míka, PhD. 


EDIS-vydavateľstvo Žilinskej univerzity                       
© A. Kelíšek, M. Kučák, 2012
ISBN 978-80-554-0563-6




Obsah


Úvod  ........................................................................................................................................... 5
1  Exponenciálne narastanie potrieb svetovej ekonomiky  ................................................. 6
2  Stav svetovej ekonomiky  ................................................................................................. 12
2.1  Vzťah peňazí  a dlhu  ................................................................................................. 13
2.2  Krátka história svetového finančného systému ....................................................... 18
2.3  Vznik bubliny hypotekárneho trhu  .......................................................................... 22
2.4  Liberalizácia finančného trhu .................................................................................. 23
2.5  Technologická revolúcia vo finančníctve  ................................................................ 25
2.6  Nízke úrokové miery ............................................................................................... 28
2.7  Úloha a objem finančných derivátov  ....................................................................... 30
2.8  Vývoj dlhu za posledné dekády  ............................................................................... 31
2.9  Rozvoj a aktuálny stav dlhovej krízy  ....................................................................... 34
2.10  Opatrenia pre zníženie dopadov finančného kolapsu  .............................................. 40


3  Spotreba uhľovodíkových palív a globálne hospodárstvo  ........................................... 48
3.1  Svetový obchod a ropný trh  ..................................................................................... 53
3.2  Spotreba uhľovodíkových palív a budúce potreby  .................................................. 54
rastu  .......................................................................................................................... 56
3.4  Čistá energia ............................................................................................................ 59
3.5  Vrchol globálnej produkcie ropy  ............................................................................. 62
3.6  Alternatívy ropy a ropných produktov .................................................................... 65

4.1  Zelená revolúcia  ....................................................................................................... 72
4.2  Energetická spotreba v procese produkcie potravín  ................................................ 73
4.3  Hranice možností umelých a minerálnych hnojív ................................................... 75
4.4  Dostupné zdroje vody pre poľnohospodársku výrobu  ............................................. 77
4.5  Hranice možností svetových oceánov a rybolov ..................................................... 82
4.7  Súčasné a budúce trendy potravinovej produkcie.................................................... 85
produktov – Severná Kórea a Kuba  ......................................................................... 87
variant  ...................................................................................................................... 92
4.10  Obraz nízko-energetického modelu produkcie potravín  .......................................... 96
energetických surovín  .............................................................................................. 97
4.12  Model riešenia problémov  ....................................................................................... 99

Záver  ...................................................................................................................................... 105
Zoznam použitých zdrojov  .................................................................................................. 109

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára